راه های افزایش تمرکز برای مطالعه کنکور
بیشتر افراد گمان می کنند که تمرکز ، یک امر ذاتی بوده و تغییر آن غیرممکن است؛ در حالی که تمرکز ، یک امر اکتسابی است و باید هر روز پرورش و جهت داده شود و هر کس با هوش عادی خود می تواند به آن دست یابد؛ پس گفتن این جمله که «من ذاتا آدم حواس پرتی هستم»، کاملاً غلط است و همین ذهنیت نادرست، باعث می شود تا انسان نتواند از تمرکزی عالی برخوردار شود. همه افراد، توانایی تمرکز دارند ؛ چون تمرکز ، امری نسبی است و کسی نمی تواند بگوید که کاملاً حواسم پرت است یا چرا تمرکز ندارم و نمیتونم تمرکز کنم! و یا همیشه تمرکز حواس داردم.
تمرکز حواس در هنگام درس خواندن ، کلید اصلی و اساسی درک و فهم مطالب است و کلید اساسی تمرکز حواس ، استفاده از روش هایی است که باعث تقویت و پرورش مهارت های لازم برای این کار است. بنابراین بدون تمرکز حواس ممکن است درک و فهم مطلبی که فقط یک ساعت وقت لازم داشته باشد، ساعت ها وقت بگیرد؛ اما به خوبی فهمیده نشود و اثر مثبتی نداشته باشد. از این رو کاربرد روش ها و فنونی که به شما کمک می کند تا به هنگام مطالعه فعال باشید، تمرکز حواس را تقویت کرده و مهارت شما را در ایجاد تمرکز هنگام درس خواندن افزایش می دهد. این روش ها عبارتند از:
طرح سوال
از راه های افزایش تمرکز و یادگیری طرح سوال پیش از شروع درس خواندن ، فرد را وادار می کند تا به طور فعالانه و با تمرکز بیشتر، دقت کافی، انگیزه و علاقه، به مطالعه بپردازد. طرح سوال هنگام درس خواندن یکی از روش هایی است که باعث افزایش تمرکز در مطالعه دانش آموز را فعال و به طور عمیق او را درگیر مطالعه می کند و سبب برانگیختن جدیت و تلاش وی به هنگام مطالعه می شود.
تندخوانی
تندخوانی باعث توجه و تمرکز بیشتر و فهمیدن مطالب و در نتیجه، باعث یادگیری بهتر می شود. فکر و ذهن ما قادر است هزاران کلمه را در دقیقه از خود عبور دهد؛ ولی اگر سرعت مطالعه ما پایین باشد، ذهن وقت اضافی می آورد و ناچار به این شاخه و آن شاخه می پرد و در نتیجه حواس پرتی ایجاد می شود
علاقه مندی به مطالعه
علاقه مندی به موضوع مورد مطالعه یکی از شرایط اصلی و اساسی افزایش تمرکز هنگام درس خواندن است. وقتی خواننده به موضوعی علاقه مند می شود، خودبه خود بر آن تمرکز می کند؛ بیشتر دقت می کند و به راحتی مطالب را به حافظه می سپارد و بعد هم خیلی راحت آن را به خاطر می آورد.
هدف داشته باشیم
هدفمان را بنویسیم. حتی بد نیست که آن را بزرگ بنویسیم و روی دیوار اتاقمان نصب کنیم.
امیدوار باشیم
جملات مثبتی مثل (من موفق می شوم) (من امیدوارم) و … را هر روز برای خودمان مخصوصا در شرایط سخت تکرار کنیم.
پشتکار داشته باشیم
همیشه در انتخاب راه حل ها، راه حل سخت تر را انتخاب کنید که همان درست است.
زمان مطالعه مهم است
خودتان را عادت بدهید که در زمان های مفید شبانه روز درس بخوانید و تا آنجا که ممکن است شب ها که زمان استراحت است درس نخوانید.
مکان مطالعه مهم است
در مکان مطالعه سکوت برقرار باشد. نباید صدای آرام تلویزیون را هم بشنوید.
یکی از بهترین روشهای افزایش دقت و تمرکز تکنیک کاغذ سفید است.
در این تکنیک یک کاغذ سفید کنار دست تان بگذارید و هرگاه فکری به ذهن تان برسید شروع به نوشتن آن بکنید، ولی در حد یک خط. وقتی یک خط یادداشت کردید از نوشتن دست بکشید و دوباره سراغ درس خواندن بروید
مواقعی که مشغله ذهنی و فکری داریم اگه خفیف و قابل کنترل بود اون موضوع و مشغله ذهنی رو روی کاغذ بنویسیم و اونو به تعویق بندازیم. اگه خیلی حاد بود بهتره میز مطالعه رو ترک کنیم چند دقیقه قدم بزنیم بعد که اوضاع بهتر شد برگردیم سراغ مطالعمون.
سیستم پرسش و پاسخ، سیستم ذهن خودمونو شرطی کنیم. یعنی بعد از اینکه موضوعو خوندیم تموم شد از ذهنمون بخوایم اونو به روشای مختلف برای خودمون بازگو کنه، « عملیات بازیابی اطلاعات از مغز».
داشتن برنامه حجمی زمانی یعنی یه تایم تقریبی برای حجم مطلبی که میخوایم مطالعه کنیم در نظر بگیریم و سعی کنیم توی اون زمان مطالب رو بخونیم و به ذهنمون اجازه ندیم به افکار پراکنده و بیهوده دامن بزنه….
دیدگاهتان را بنویسید